Διαδικτυακά Online Μαθήματα 

Ισότητα & Ποιότητα στην Εκπαίδευση
Σύνδεση

Σύνδεση στον λογαριασμό σου

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Θυμήσου με

Οι μαθητές μιλούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

σερφάρουμε με ασφάλεια

Άφωνοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν το 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο από τις παρουσιάσεις των μικρών μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Σχολεία από όλη την Αθήνα γέμισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου οι ανήλικοι εισηγητές απέδειξαν ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέδωσαν καρπούς. Οι «μικροί επιστήμονες» που συμμετείχαν στο συνέδριο έθεσαν ερωτήματα, παρουσίασαν τις σκοτεινές πτυχές του διαδικτύου και τις παγίδες που κρύβει, ενώ ανέλυσαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να σερφάρουν δημιουργικά και με ασφάλεια.

Η διοργάνωση περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:

  • 1η ενότητα - «Το λόγο έχουν τα παιδιά μας!» . Στο συνέδριο αυτό το λόγο είχαν τα παιδιά, πουενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις χρήσιμες πληροφορίες και τη γνώση που απέκτησαν στους φίλους τους, αλλά και στους γονείς τους. Τονίστηκε ότι το Διαδίκτυο είναι «ΦΩΣ», καθώς έχει μόνο 2% αρνητικά και 98% θετικά. Για τα αρνητικά, τα παιδιά μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 11188 ή το CyberAlert.
  • 2η ενότητα - «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι  δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Σκοπός της ενότητας ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

«Αλήθεια πόση ώρα περνάς μπροστά από τον υπολογιστή σου καθημερινά; Μήπως δε προλαβαίνεις να κάνεις τα μαθήματά σου επειδή σου τρώει την ώρα ο υπολογιστής; Μιλάς στους φίλους σου πιο πολύ μέσω του υπολογιστή παρά στην πραγματικότητα; Μήπως τελικά δεν έχεις τίποτα να πεις με παιδιά της ηλικίας του που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και δε μπαίνουν στα chat room; Στον ύπνο σου βλέπεις νεράιδες και τέρατα ανάλογα με τους ήρωες των παιχνιδιών που παίζεις;» ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που επιχειρήθηκε να απαντηθούν.

Την παράσταση έκλεψαν δύο παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Ηλίου, ένα με κινητικά προβλήματα και ένα με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία κατάφεραν να συγκινήσουν και να κάνουν υπερήφανους τους καθηγητές τους με τις γνώσεις τους. Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα για τους ανηλίκους από το συνέδριο που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο είναι: «Βάλε ωράριο στη χρήση του υπολογιστή σου, 1,5 ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να ψυχαγωγηθείς και να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ο υπολογιστής δεν είναι η babysitter σου. Αν οι γονείς σου το αγνοούν θύμισε τους το. Συζήτησε με τους γονείς σου. Μπορεί στην αρχή να φωνάξουν αλλά σίγουρα θέλουν να σε βοηθήσουν».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Τσακνάκης, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη.

Επιπλέον, προβλήθηκε και το τηλεοπτικό «σποτ» για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τις Ημερίδες που διοργανώνονται.

 

 

Πηγή: THETOC

Εγγραφείτε στα νέα μας

1000 χαρακτήρες αριστερά